top of page
Anchor 1

Keskupuiston yksityisen turnauksen 9.5.2018 säännöt 

@Leppävaaran Urheilupuisto

Varusteet

Kuplafutista pelataan Bumperz kuplapalloilla. Pelaajien tulee käyttää kenkiä, jotka sopivat esimerkiksi lenkkeilyyn. Nappula- sekä piikkipohjaiset kengät ovat kiellettyjä. Joukkueiden tulee käyttää peliasuja, jotka ovat yhtenäisen värisiä, jotta joukkuetoverit erottuisivat vastustajista. Sekaannuksien välttämiseksi on suositeltavaa että joukkueilla on kahdet eriväriset peliasut, joista valita (Järjestäjillä on tarvittaessa liivit).

Peliaika

Peliaika on 1x6 minuuttia. Tuomari pysäyttää peliajan ainoastaan, jos pelin tiimellyksessä tulee pidempi keskeytys tai jos toinen joukkueista pelaa tuomarin mielestä aikaa.

Otteluissa ei ole puoliaikaa

Ottelutilanteen ollessa tasan varsinaisen peliajan päättyessä, niissä otteluissa, joissa voittaja on ratkaistava, ratkaistaan pelaamalla jatkoaika Golden Goal säännöllä. Ennen loppuvihellystä lähteneet laukaukset, jotka päätyvät maaliin, hyväksytään, vaikka pallo menisi maaliin vihellyksen jälkeen.

Tuomarit ja toimitsijat

Ottelussa tulee olla 1-4 toimihenkilöä, jotka ovat perehtyneet järjestäjien asettamiin sääntöihin. Tuomarit koulutetaan järjestäjien toimesta.

Joukkueet

Joukkueet asettavat aloitukseen 5 pelaajaa. Peli pelataan 5vs5. 

Vaihdot

Molemmilla joukkueilla tulee olla yhtä montaa Bumperz kuplapalloa käytössä. Turvallisuus syistä, pelaaja ei missään tapauksessa saa mennä kentälle ilman Bumperz kuplapalloa. Vaihtoon menevän pelaajan on oltava kokonaan pois kentältä ennen kuin vaihtomies voi tulla kentälle. Vaihtoja voi suorittaa milloin vain pelin aikana (ns. lentävät vaihdot). Vaihdot suoritetaan oman päätyviivan takana.

Rangaistukset

Vaihtovirhe, tai jokin muu rike ottelussa johtaa vapaapotkuun tai 30 sekunnin rangaistukseen. Tällöin jäähyn saanut joukkue joutuu pelaamaan 4 pelaajalla kunnes jäähy on päättynyt. Jos joukkue saa rangaistuksen kärsiessään jo aikaisemmin saatuaan rangaistusta, joukkue ei joudu pelaamaan 3 pelaajalla. Sen sijaan toinen 30 sekuntinen lähtee pyörimään vasta sitten kun ensimmäinen rangaistuksista päättyy. Jäähy voi päättyä aikaisemmin, mikäli ylivoimalla pelaava joukkue tekee maalin. Jos joukkueella ei ole mahdollisuutta laittaa vähintään 4 pelaajaa kentälle esimerkiksi jäähyjen syystä, häviää kyseinen joukkue automaattisesti lukemin 5-0. Se voi olla myös jokin muu järjestäjän päättämä tulos, jolloin taktikointi loppupeleissä ei ole mahdollista.

Luovutusvoitto

Jos joukkueella ei ole vähintään neljä (4) pelaajaa viisi minuuttia siitä hetkestä jolloin ottelun oli tarkoitus alkaa, ottelu tuomitaan luovutetuksi. Luovutusvoitto on pääsääntöisesti 5-0. Se voi olla myös jokin muu järjestäjän päättämä tulos, jolloin taktikointi loppupeleissä ei ole mahdollista.

Ennen pelin alkua

 Ennen kuin peli laitetaan käyntiin, tuomari tarkistaa jokaisen pelaajan varustuksen. Tämän jälkeen laitetaan pallo keskelle, pelaajat omille maaliviivoille ja vihellyksestä peli käyntiin. Ottelu lähtee liikkeelle siten, että joukkueen kaikki viisi pelaajaa kokoontuvat omalle maaliviivalle/päätyrajalle jalkapallon ollessa kentän keskipisteessä. Tuomarin viheltäessä pelin käyntiin, molemmat joukkueet saavat lähteä tavoittelemaan palloa.

Maalinteko

Maalin voi tehdä millä tahansa vartalonosalla tai itse Bumperz kuplapallolla. Käsillä pelaaminen on kuitenkin kiellettyä.

Hyväksytyn maalin jälkeen peliä jatketaan vastajoukkueen aloituspotkulla maalin edestä. Erotuomarin ei vihellä peliä uudestaan käyntiin vaan antaa käsimerkin, että peliä saa jatkaa. Näin vältytään turhista vihellyksistä, jotka voivat haitata muita kenttiä. Maalin tehnyt joukkue palaa omalle kenttäpuoliskolleen, kunnes aloituspotku on suoritettu. Aloituspotku on suoritettu, kun toinen vastapuolen pelaaja koskee palloon.

Maalivahti

Varsinaisia maalivahteja ei pelissä ole sillä käsillä pelaaminen on kiellettyä. Joukkueet voivat itse päättää laittavatko pelaajan/pelaajia vahtimaan maalia vai eivät.

Kiistapallo

Jos ottelua jatketaan kiistapallolla tarkoittaa se sitä, että pelipallo asetetaan kahden pelaajan väliin ja nämän kahden pelaajan Bumperz kuplapallot nokittain vastakkain. Tuomarin vihellyksestä pelaajat saavat lähteä kamppailemaan pelipallosta, joka on asetettu pelaajien kuplapallojen alapuolelle. Joukkueiden muut pelaajat voivat asettua kentälle haluamalla tavallaan mutta kuitenkin vähintään 3 metriä kiistapallosta.

Pisteet

Joukkueiden keskinäisen paremmuuden määrää saavutetut pisteet (3 voitosta, 1 tasapelistä). Tasapisteissä joukkueiden paremmuuden määräävät järjestyksessä:

keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet,

keskinäisten otteluiden maaliero,

keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit,

koko sarjan maaliero,

koko sarjassa tehdyt maalit,

arpa.

Pelin säännöt

Taklaukset ovat sallittuja ainoastaan edestä ja sivusta päin. Taklaukset, jotka tulevat selästä päin voivat olla vaarallisia, sillä pelaaja ei pysty varautumaan tulevaan kontaktiin. Selästä päin taklaus on sallittu ainoastaan silloin, jos pelaaja tahallaan kääntää selän vastustajaansa kohti juuri ennen taklausta. Pallottoman sekä pallollisen pelaajan taklaaminen on sallittua. Huomioi että kuplapallot ovat pyöreitä, joten taklaus joka osuu sivusta voi välillä tuntua siltä, että tulisi takaapäin. Tuomarit pyrkivät parhaansa mukaan kitkemään takaviistosta tulevat taklaukset..

Maassa makaavan pelaajan taklaaminen, tai pelaajan joka yrittää nousta on kiellettyä. Myös mahdolliset kostot ovat kiellettyjä. Jos pelaaja lähtee seuraamaan vastustajaa ainoastaan kostaakseen edellistä tilannetta, voidaan tilanteesta tuomita rike ja varoittaa pelaajaa keltaisella kortilla.

Jos pelipallo päätyy Bumperz kuplapallon sisäpuolelle voi pelaaja yrittää juosta pallon kanssa maaliin. Jos pelaaja taklataan kumoon ilman että pelipallo lentää takaisin peliin, vihelletään peli seis, jonka jälkeen peliä jatketaan kiistapallolla.

Pelaaja voi myös halutessaan mennä itse maahan makaamaan, jos saa pelipallon Bumperz kuplapallon sisäpuolelle saadakseen pelin jatkumaan kiistapallolla. Pelipaikoissa, joissa on laitoja, on oltava erityisen tarkka taklauksien kanssa. ​

Seuraavat epäurheilijamaiset rikkeet johtavat keltaiseen korttiin:

  • Pallollisen ja pallottoman pelaajan taklaaminen selästä.

  • Maassa makaavan pelaajan taklaaminen.

  • Pelaajan kampittaminen maassa makaavana.

  • Pelipallon ottaminen Bumperz kuplapallon sisälle muualta kuin yläkautta.

  • Jatkuva suun soittaminen.

  • Aggressiivinen käytös pelikentän ulkopuolella (esim. oman kuplapallon potkiminen)

  • Vaihtopelaajan sisääntulo ennen kuin toinen pelaaja on ehtinyt vaihtoon.

  • Toisen pelaajan tai hänen Bumperz kuplapallon potkiminen.

 

Keltaisen kortin antaa tuomari ja jokaisesta kelaisesta kortista seuraa myös 30 sekunnin rangaistus. Kolmannen keltaisen kortin saanut pelaaja saa automaattisesti punaisen kortin eikä saa osallistua enää kyseiseen otteluun.

Rangaistuspotku vihelletään ainoastaan silloin kun pelaaja yksinläpitilanteessa taklataan kumoon selästä päin. Rangaistuspotku lauotaan 6 metrin etäisyydestä maalista, jota vartioi yksi vastustaja joukkueen pelaaja. Pelaajan tulee seistä maaliviivalla rangaistuspotkun laukaisuhetkellä. Laukojan ei tarvitse olla rikottu pelaaja. Rikkeen tekijä saa tilanteesta keltaisen kortin.

Kun pallo menee sivurajoista yli kentän rajojen, jatkuu peli sivurajapotkulla. Jos joukkue pelaa hyökkäyspäässä pallon yli päätyrajan, seuraa tilanteesta maalipotku. Kun pallo pelataan puolustusrajan päädyn yli, seuraa tilanteesta vastustajalle kulmapotku.

Kun vapaapotkuja, sivurajapotkuja, kulmapotkuja tai maalipotkuja annetaan, on peli tauolla. Taklaaminen on kyseisenä aikana kiellettyä. Vastustajan tulee olla vähintään kolmen metrin päässä pelipallosta, kun pelipalloa laitetaan peliin. Pallon tulee laittaa peliin syöttämällä tai laukaisemalla. Palloa ei saa lähteä kuljettamaan. Pelin viivyttäminen vapaapotkun antaessa on myös kiellettyä ja tuomari voi tämmöisessä tilanteessa kääntää vapaapotkun vastustajalle.

Ottelusiirrot

Ottelusiirtoja on mahdotonta järjestää tässä turnauksessa.

Muuta

Päihtyneet, peliä häiritsevät pelaajat / joukkue suljetaan kokonaan pois tapahtumasta.

Järjestäjät pidättävät oikeuden muuttaa sääntöjä.

Rajoitukset

Max. Paino 120kg
Min. Pituus 150cm

 

KUPLAFUTIS

SÄÄNNÖT KESKUSPUISTO

OTA YHTEYTTÄ

Vi pratar också
svenska!

We also speak
English!

044 780 4312

044 780 8959

bottom of page